Kalp ve Damar Hastalıkları

Kalbin çalışabilmesi için kalbi besleyen damarlardan(koroner arterler) kalbe yeterince kan gitmesi gerekir. Çeşitli nedenlerle kalp damarlarında meydana gelen tıkanmalar, “kalp damar tıkanıklığı” olarak nitelenir.

Sinsi bir hastalıktır; çoğu zaman belirtilerinin ortaya çıkması yıllar alır. Belirtileri ortaya çıktığında ise oldukça sıkıntı vermeye başlar. Kalp damar tıkanıklığı erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülmektedir. Özellikle erkekleri genç yaşlardan itibaren tutmaya başlar kadınları ise daha ileriki yaşlarda tutar bunun nedeni kadınların doğurgan oldukları dönemlerde vücutlarında salgılanan kimi hormonlardır.

BELİRTİLERİ

Damarlarda tıkanıklık belirli bir seviyeye geldiğinde rahatsız edici belirtiler kendini göstermeye başlar.  • Kalpte ağırlık hissi oluşur • Efor gerektiren işlerde zorlanmaya başlarız; yokuş çıkmak, merdiven tırmanmak artık eskisi kadar kolay olmamaya başlar, birçok zaman nefes nefese kalırız. • Göğsün sol yanında başlayıp boyna ve kollara vuran ağrılar artar. • Kimi zaman kalp ritmimizin bozulduğunu görürüz.

SARIMSAK

Çeşitli çalışmalar gösteriyor ki sarımsak yüksek tansiyona, yüksek kolesterol ve koroner kalp hastalığına iyi geliyor. Sarımsak damarların sertleşmesini önleyen doğal tedavi yöntemlerinden birisidir. Sarımsak kan dolaşımını artırır, kan dolaşımı esnasında pıhtı oluşumunu engeller, eğer pıhtı varsa erimesine yardımcı olur.

Günde bir ya da iki diş taze sarımsak yiyin. Eğer sarımsağın tadı ve kokusu sizi çok rahatsız ediyor ise yedikten sonra bir bardak süt için.
Bu konudaki uzmanların önerisi sarımsakları üç öğün şeklinde tüketmeniz ve günlük 600 ila 1200 mg arasında yemeniz yönündedir.

Not: Sarımsağın kan inceltici özelliği olduğundan dolayı bazı ilaçlar ile kullanıldığı zaman yan etki yapabilir. Sarımsağı tüketmeden önce kesinlikle doktorunuzla görüşün.

ALUÇ

Aluç kardiyovasküler sistem için mükemmel bir doğal besindir. Aluç kalbin kanı daha kuvvetli pompalamasını sağlar, kalp kası kasılmalarını artırır, kan akışının rahatlamasını sağlar.

Ayrıca kalbin iş yükünü azaltır, istikrarlı kalp atışına yardımcı olur, ritim bozukluklarına iyi gelir.

Not: Bu meyveyi yemenin herhangi bir zararı olmamasına rağmen yemeden önce kalp doktorunuza danışın.

ARJUNA

Terminalia arjuna kalp hastalıkları için önemli olan bir Ayurveda bitkisidir. Bu ot arter tıkanıklığını azaltır, kalp kasını güçlendirir ve tansiyon düşürücü etkiye sahiptir.

Hindistan’daki Kasturba Medical College araştırmacıları tarafından yapılan bir çalışmada, bu otun yüzde 30 oranında anjin saldırıların azaltılmasına yardımcı olduğu bulundu. Ayrıca, bu bitkinin uzun süreli kullanımının herhangi bir yan etkisi yoktur.

Bir bardak ılık su içerisine az miktarda arjuna ağaç kabuğu tozu ve yarım çay kaşığı bal ekleyin ve karıştırın. Birkaç ay boyunca günde üç kere için.
Alternatif olarak, her gün sekiz saat ara ile 500 mg dozlarda kullanabilirsiniz. Üç ay boyunca bu doğal tedaviye devam edin.

ZERDEÇAL

Yapılan çalışmalarda zerdeçalın damar sertleşmesini önleyici bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Zerdeçalın içerisinde kurkumin olarak adlandırılan bir aktif madde vardır. Bu madde  kalp sağlığını korur, kolesterolü düşürür, pıhtı ve plak oluşumunu engeller. Güçlü bir antioksidandır. Aynı zamanda yaşlanmayı geciktirir ve çeşitli kronik hastalıklara neden olan serbest radikaller ile savaşır.

Yemeklerinizde düzenli olarak zerdeçal kullanabilirsiniz.
Ayrıca bir bardak su veya süt içerisine bir çay kaşığı zerdeçal tozu ekleyerek kaynatın. Birkaç hafta boyunca günde bir veya iki kez için.

ACI BİBER

Acı biber kalp ve dolaşım sorunlarını tedavi etmek için faydalı bir besindir. Acı biberin içerisinde acı olmasını sağlayan kapsaisin adında bir madde vardır. Ayrıca düzensiz kalp ritmi riskini azaltmaya yardımcı olur ve kolesterol seviyesini düşürür. Acı biber baharatı kanı temizler ve bağışıklığı arttırır.

Bir bardak sıcak su içerisine bir buçuk çay kaşığı kadar acı biber katın. İyice karıştırın ve için. Bir kaç hafta boyunca günde iki veya üç kez tekrarlayın.

YONCA

Yonca kalp ve damar hastalıklarına iyi gelen şifalı bir bitkidir. Kandaki kolesterol seviyesini düşürür ve plak oluşumunu engeller.

Birkaç ay boyunca günde bir kaç kere yonca yapraklarından yapacağınız çaydan için.

ÇEMEN

Çemenin antioksidan ve kardiyo-koruyucu faydaları vardır. Lipid düzeyleri ile ilgili güçlü modüle etkisi sayesinde ateroskleroz riskini azaltmak konusunda mükemmeldir.

Ayrıca kanın pıhtılaşma riskini azaltarak  kalp krizi ve felç geçirmenizi engeller. Vücudunuzdaki trombosit agregasyonunu azaltır. Artı kolesterolu ve kan şekerini düşürür.

  • Bir çay kaşığı çemen tohumunu bir gece boyunca suda bekletin.
  • Ertesi sabah, aç karnına ıslatılmış tohumları yiyin.
  • Birkaç ay boyunca bu şifalı yöntemi tekrar edin.

YEŞİL ÇAY

Yeşil çay güçlü antioksidanlar içerir, kalp ve kan damarlarının iç astarını oluşturan hücrelerin sağlığını geliştirir. Yeşil çay kolesterol ve trigliserid seviyelerini azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca, yeşil çay kan şekeri seviyesini düzenler ve metabolizma hızını artırır.

2008 tarihinde Japonya da yapılan bir çalışmada, araştırmacılar günde beş bardak yeşil çay içmenin kalp krizi, inme ve ölüm riskini yüzde 26 oranında azalttığını buldu.

  • Günlük üç dört bardak yeşil çay(tercihen kafein içermeyen) için.
  • Alternatif olarak, günde 100 mg yeşil çay özü alabilirsiniz.